Вести

И БУЈАНОВЧАНИ НА МОЛЕБАНУ ЗБОГ ЦРНЕ ГОРЕ

На молебану и литији у Врању, које је организовала Епархија врањска у петак увече као знак подршке у борби за спас српских светиња и чин солидарности са верујућим народом Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, по проценама локалних медија окупило се пар хиљада људи.

Молебан је служен у градској Цркви Свете Тројице након чега је уследила литија централним градским улицама.

-Уз свој народ и цркву у борби против отимања српских светиња у Црној Гори стали су и Витезови из борилачког клуба Кнез Лазар из Бујановца – рекао је Бујановачким председник клуба Милан Накић, који је предводио Бујановчане у литији.

Током трајања молебана унутар храма и у црквеној порти виђен је већи број политичара из врха локалне власти, страначких функционера СНС-а, СПС-а, ЈС-а, Српске деснице и Двери, као И одређени број спортиста из ФК Динамо, ММА клуба Гладиатор и других спортских колектива на челу са тренером Динама Драганом Антићем Рецком, преноси Врање неwс.

Док је од свештених лица и верника демонстрирана смерност и тиха подршка православној браћи у Црној Гори, уз истицање иконе Богородице Тројеручице и моштију Светих сурдуличких мученика, група иза чела поворке скандирала је „Мило лопове не дамо ти светиње“, „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“ и „Косово је срце Србије“, носећи транспарент „Не дамо вам светиње“.

Пред крај литије су уз петарде запаљене и бакље на централном градском шеталишту, упркос молбама да цео догађај протекне без пиротехнике и других навијачких реквизита.

Владика Пахомије је током молебана рекао да се „верни народ Врања окупио да се освести и просветли да и он треба своју веру да сведочи као што је верници у Црној Гори сведоче – јавно“.

– Због тога и литија улицама Врања, да покажемо солидарност са браћом и сестрама у Црној Гори, да истрају на путу сведочења Христа распетога и васкрслога – рекао је владика Пахомије.

Недавно усвојени Закон о слободи вероисповести у Црној Гори доводи у питање право својине над манастирима и црквама Митрополије црногорско-приморске СПЦ.

 

Преузето са Бујановачке