Вести

ИНТЕРВЈУ: АЛЕКСАНДАР ДИМИТРИЈЕВИЋ, кандидат на изборној листи ,,АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, за локалне изборе у општини Бујановац

Професор Александар је у радном односу у Стручној школи „Свети Сава“ у Бујановцу. Завршио је средњу школу у којој је сада професор, угоститељски смер, затим Високу школу – смер туризам и угоститељство у Лесковцу и стекао звање Струковни економиста за туризам и угоститељство. По одласку у Београд завршио је четврту годину студија и постао Дипломирани менаџер за индустријски менаџмент. Рођен је 1986. године.

Господине Димитријевићу, оно што је веома интересантно је да сте Ви један од ретких случајева, који је као млад отишао из Бујановца, а затим се опет вратио. Да ли можете да нам кажете шта је био разлог и који је Ваш мотив да будете кандидат на листи „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“?

-Мој највећи мотив уласка у странку, односно да будем кандидат на листи „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, за локалне изборе у општини Бујановац је да млади не одлазе из Бујановца, односно да их вратимо у свој родни град, како не би прошли мој животни пут. Одселио сам се из Бујановца за Београд 2012. године, јер у том моменту није било посла за мене. Радио сам у почетку различите послове, између осталог оне најтеже. Неко време и у Сбербанк банци. После две године постао сам главни менаџер једног рекреативног угоститељског објекта.

Укључио сам се у рад Српске напредне странке и постао страначки функционер једне београдске општине. Кроз активности у странци схватио сам да треба још више да радим да бих се вратио у свој родни град. Вратио сам се да бих указао људима, без обзира да ли су српске, албанске или ромске националности, да остану и да се боре управо овде, у нашем Бујановцу. Затим и да пренесем циљеве за које се бори Српска напредна странка, а то су инвестиције, нова радна места, сређивање путева и враћање града на оно место које заслужује, а то је да буде један од најлепших, најбољих и најразвијенијих градова у Србији (као што и стоји у називу имена).

Шта би по Вама требало да се уради да млади остану у Бујановцу?

-Ми, бујановачки Напредњаци, сматрамо да само оживљавање привредних капацитета и довођење респектабилних инвеститора може зауставити овај погубни тренд одласка младих из бујановачке општине. Свима, а посебно младим нараштајима, морамо пружити прилику да раде, стварају и опстају на својим огњиштима, а то никако није могуће све док су на власти у Бујановцу људи које за то није брига и који су синоним пропасти ове средине. Сматрамо да млади људи кроз различите иницијативе, организације или друштвене платформе морају да се нађу у близини политичких администрација које доносе одлуке.

Млади дефинитивно имају потенцијала да активно учествују у побољшању ситуације у својој заједници и да стварају предуслове за бољи живот. У свакој заједници постоје примери оних који вредно раде, труде се и граде своје каријере и послове. Оно што је најважније је створити окружење у коме се промовишу праве вредности. Тек тада се можемо надати да ће млади другачије перципирати своју будућност. Тек када схватимо да се у нашој локалној омладинској политици не примењује не само Национална стратегија за младе, већ било каква стратегија, постајемо свесни какво је код нас стање поражавајуће, чак запрепашћујуће. Сматрам да треба да се највише бавимо како да обезбедимо услове за запошљавање. Морамо пронаћи начин да младе људе задржимо у општини, а то нећемо успети уколико не будемо имали јаку привреду.

КАЖУ ДА НА МЛАДИМА СВЕТ ОСТАЈЕ – АЛИ МИ ВЕРУЈЕМО ДА ВЕЋ ДАНАС МОРАМО МЛАДИМА ДАТИ ПРИЛИКУ ДА ПОКАЖУ КОЛИКО МОГУ И ЗНАЈУ!

Наш је интерес да задржимо све младе, без обзира чиме се баве, да не одлазе у веће градове или иностранство. Сматрам да је важно да млади добију прилику да остварују своје идеје и да активно учествују у креирању садржаја у нашем граду. Због тога треба активирати Канцеларију за младе – као формат у коме млади имају прилику да добију средства за своје идеје, али и да учествују у процесима доношења одлука.

Присуствовали сте разговорима за формирање коалиције ,,АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“. Како су текли договори око заједничког наступа?

-Био сам присутан на састанцима приликом формирања коалиције и поносан сам што је акценат био на приоритете везане за бољи живот грађана општине Бујановац, затим на политичкој стабилности, као један од главних предуслова за остваривање договорених приоритета и сарадња са Владом Републике Србије. О бројевима на листи се тек на крају разговарало реда ради. Циљ око кога су се сви сложили је да грађанима буде боље, а развој општине бржи.

Повереник сте највећег Месног одбора Бујановац са више од 700 чланова, при Општинском одбору Српске напредне странке. Чули смо да Вас у круговима Месног одбора зову ,,Лидер”. Које су тајне доброг лидерства, односно како себе узградити и бити достојан тако звучне квалификације као што је назив – ,,Лидер”?

-Први пут чујем за то. Баш сте ме слатко насмејали. Волим да понекад причамо на састанцима о лидерству, јер сам прошао обуку за лидере у Едукационом центру Српске напредне странке. Вероватно је то због тога.

Бити лидер није само ласкав назив, већ би то требало да буде и кључна реч која са собом носи висок ниво одговорности. Ово је посебно важно за време у коме живимо, јер данас веома мали број људи одговара за своје поступке који су ускогруди по свом опсегу, а трајно штетни по друштво и његову перспективу. Готово да смо заборавили да постоје закони, етичке норме, људи око нас, деловање у интерес других, итд. Управо у том сегменту се осећа снажна потреба за лидерима. Јер шта је лидер, ако није онај који је преузео одговорност за друге људе, оне које га следе. У суштини све што данас карактеришемо као лидерство, у основи чине сјајне идеје надахнутих људи спроведене у дело. Лидер је неко ко омогућава да се ствари десе.

Шта бисте поручили грађанима општине Бујановац везано за локалне изборе 21. јуна?

Позивам бираче да 21. јуна изађу на изборе и гласају за изборну листу ,,АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“. Драго ми је што сам на листи која је спој младости и искуства, са тимом ентузијаста који хоће да раде, пуних елана и жеље да добију шансу, како би својим знањем и искуством покушали да ураде много позитивних ствари за грађане Бујановца, на набољи могући начин. Уколико добијемо поверење грађана, потрудићемо се, најбоље како знамо и умемо, да будемо креатори радних места, креатори подстицајне атмосфере, креатори будућности…

Предаја никада није била опција.

Живео Бујановац! Живела Србија!