Вести

ИНТЕРВЈУ: Др вет. мед. МИОДРАГ МИЛКОВИЋ, директор Ветеринарске станице и председник ОО Уједињене сељачке странке у Бујановцу

Наш саговорник је Доктор ветеринарске медицине Миодраг Милковић, директор Ветеринарске станице, председник Општинског одбора Уједињене сељачке странке у Бујановцу и кандидат за одборника на изборној листи „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, на предстојећим локалним изборима заказаним за 21. јун.

Господине Милковићу, који су Ваши мотиви за улазак у коалицију са СНС-ом на предстојећим локалним изборима?

-Веома је лако и данас скоро свима доступно преко интернета, описивање нечијих ставова или понашања, уз веома мало похвала, али сијасет негативизама на било коју тему преовлађује. Бујановац је ових месеци на великој прекретници. Период до двехиљадите, период у последњих двадесетак година донели су незадовољство, разочарање, осиромашење и огромно исељавање млађих људи. Немам обичај да гледам уназад и тренутак је да сви житељи Бујановца прихвате као минимум да не праве исте грешке из прошлости. Поготову српска заједница. Срби на предстојеће изборе морају изаћи у највише две колоне. Коалиција око СНС-а је сада најјача опција, која није до сада била на власти у Бујановцу и мотив да се не чине грешке које су нас довеле у ситуацију да оптимизму нема места. Има.

Ми смо и у предходне четири године заједно са СНС-ом у опозицији имали много иницијатива и предлога који нису могли бити реализовани због карике која је недостајала, власт на локалу.Наша је обавеза да учинимо све да се републичка и локална власт доведу у исту раван, што је предност у свим државама. Познато је моје залагање за пољопривреду и сматрам је великом шансом за све који живе на селу, а њих је преко 60%. Искрено, мој предходни политички ангажман је био је у циљу заштите Ветеринарске станице од приватизације која је била криминална у целој Србији. Сви заједно у фирми успели смо да спречимо распад службе као што је то случај у осталим станицама. Затим је 2012. године прекинута приватизација наше установе. Показали смо да добри резултати не зависе од власништва фирме већ од људи који раде у тој фирми. Данас, моје искуство, моји сарадници, начин рада, јасни приоритети, мислим да могу користити Бујановцу.

Како видите Бујановац у наредних пет година?

-Бујановац је, као вишеетничка заједница, доста изгубио кроз националистичка дивљања и форсирања приче о угрожености. Резултате свега видимо. Ситуација у региону је врло слична Бујановцу. Свако може и треба да негује своје претке, обичаје и веру. Али побогу не са празним стомаком. Када ћемо да живимо? Како са својом децом, унучићима? Шта им остављамо? Упорношћу и разумом наш циљ је запослење бујановчана. Да раде. Да зарадјују. Да од никог не зависе и никог не моле да препозна да су способни и одговорни. Наши људи хоће да раде и зараде. Треба им дати шансу. Хитно. Свако обећање је у данашње време овде у Бујановцу излизано, нема снагу. Бујановац има потенцијал, пре свега због географског положаја, да економски ојача а тада ће политичке приче бити у другом плану…потражимо шансу да ови избори не буду још једна пропуштена прилика! Све приче у правцу стварања неизвесности овог дела Србије су губитак времена, сви ми смо ту заједно и бићемо заједно.

Ко од расположивих снага, без обзира на националну и партијску припадност, може у Бујановцу постићи најбоље резултате ?

-У исту воду се не може двапут загазити. Друго је време дошло. Економија је у свим развијеним земљама на првом месту. Ми овде у Бујановцу имамо незапослене људе. Много. Без нацоналног предзнака. Неопходно је данас да фирме које раде у општини буду на челу задатка како запослити бујановчане. Уз политичку подршку Београда. Требало би избити из главе уврежен став да партија запошљава. Не можемо имати више тај луксуз. Способни, вредни и ангажовани људи морају бити носиоци запошљавања. Одрживог. Много је проблема око става да је партија покриће за све. Није. Способност, одговорност и дисциплина уз тимски рад. Има још рецидива етничких и партијских кључева али мислим да је догорело свима и постепено отићи ће то у други план.

Локална управа мора стварати услове за ширење постојећих фирми и обнову фирми у стечају. Свако ново радно место у привреди је задатак. Буџетска запошљавања заборавите осим лекара у дому здравља са припадајућим особљем. Имамо више фирми у стечају, немамо кланицу, немамо хладњачу, немамо сушару за воће и поврће, немамо задругу… Инфраструктура сада мора у други план, осим најхитнијих приоритета. Предстоји пуно посла. Сви видимо да овако надаље више не иде. Успешни људи који су способни да зарађују на тржишту биће ангажовани у оквиру наше коалиције да воде општину у наредном периоду.

Ако сте са двадесет осам година добили шансу од тадашњег руководства без великог професионалног и животног искуства да водите фирму, коме би ви данас дали то поверење?

-Давно је то било и у другом систему вредности. Имао сам среће да су мени дали шансу. Изгледа да сам је искористио, јер је фирма сачувана и напредује и данас… После 5-то октобарског преврата одабран је либерални капитализам и пљачкашка приватизација која је раднике гурнула на маргинама, остављајући их без посла и егзистенције… Услужна делатност је преовладала у односу на производњу. Изгубљене многе фабрике и радна места. Млади људи су остављени да се ,,снађу“ или да побегну ван. Сналажење је било могуће само уз припадност ,,нашима“, тако да је младе људе васпитавала да буду послушни и одани а способност и лична одговорност је третирана као бунтовништво. Тапшање по рамену доживљава ренесансу. Овај перод је оставио много тешких последица за млад свет и ми смо данас сведоци једне опште незаинтересованости и апатије младог света са једином занимацијом на друштвеним мрежама уз обиље информација, углавном лажних, као сатисфакцију за смарања о послу и породици. У Бујановцу долази до смене генерација и млади људи добијају шансу, хтео то неко или не. Нека се потруде да искористе прилику, јер репризе неће бити.

Зашто је корупција најчешћи начин решавања проблема?

Напоменуо сам већ да је много људи у приватизацији изгубило посао а на тежини добили људи запошљени на државним јаслама где је и корупција најизраженија. Огромна већина људи томе није склона. Задњих година је акценат на привреду и живот од сопственог рада. Друштво полако прелази дигитализацијом на оквире без могучности подмићивања. Много је процедура где је улогу преузео компјутер и нема могућност за различито тумачење. Велики је отпор проманама, али оне су неминовне и то ће учинити и чине млади људи.

Шта би рекли онима од којих очекујете подршку на изборима?

-Желим да скренем пажњу онима који желе да виде све црно, да је Србија имала санкције, примили смо протеране сународнике, бомбардовали су нас, пљачку у приватизацији, борили смо се за опстанак док су други напредовали. Гради се нова Србија која производи и зарађује за себе уз помоћ пријатеља из света, а дуго смо били сами. Неки домаћи власници капитала још увек мисле да ће највише зарадити ако мало плате радника, али и то иде набоље. Има пропуста које треба хитно исправити и то без обзира на етничку или партијску припадност.

Очекујем подршку оних у Бујановцу који знају да ће ова листа донети резултат. Ми желимо власт на локалу јер видимо шансу за резултат. И није нешто тешко после свега виђеног.