Вести

ИНТЕРВЈУ: ЛИДИЈА ЈАЊИЋ, кандидат на изборној листи ,,АЛЕKСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, за локалне изборе у општини Бујановац

Лидија Јањић је рођена 1968. године у Љиљанцу. Након завршене средње школе, смер техничар за биохемију и молекуларну биологију, уписала је Биолошки факултет у Београду, а по завршетку специјализирала микробиологију. Ради у фабрици ,,Бивода“ као микробиолог. Потпредседник је Општинског одбора Српске напредне странке у Бујановцу и кандидат за одборника на изборној листи „АЛЕKСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, на предстојећим локалним изборима заказаним за 21. јун.

Поштована Лидија, шта Вас је мотивисало да будете кандидат на листи за локалне изборе у општини Бујановац?

-Дуго година сам радила у организацији цивилног друштва на реализацији многобројних пројеката, који су решавали питања локалне заједнице и маргинализованих група у друштву. Затим на побољшању суживота у заједници, женским, егсистенцијалним, еколошким и другим питањима. Све то давало је добре резултате, али је често одрживост била пољуљана, због промена људи у локалној власти, па су та решења тражила системски прилаз, што смо и решавали заједно са институцијама. То ме је мотивисало да потражим решења у политици где би наставила лобирање за питања која се тичу шире популације, заједно са осталим чиниоцима.

Kоји су ваши планови, односно идеје за развој општине Бујановац и на који начин ћете их остварити?

-Много је питања за која би требало веће ангажовање, како би живот у нашој заједници био квалитетнији. Моји саборци, такође кандидати су у својим интервјуима доста тога од проблематике која мучи грађане наше општине већ споменули из свог угла, тако да би се ја осврнула на три јако битна питања која захтевају доста ангажовања за бољи положај. Ове проблематике су ми блиске, како професионално, тако и због дугогодишњег бављења овим питањима и лобирањем за исте кроз разне активности. То су побољшање живота на селу, положаја жена и екологија.

Бујановац са околином представља по локалитету место за пожелети живети у њему, али смо нажалост још увек таоци косовског питања које је опет ових дана у жижи. Прво котлина у којој се налази Бујановац, пуно извора минералне воде, бања поред магистралног пута, река поред града, језеро, близина села и друге лепоте. Поред свих тих богатстава, осетан је одлазак људи у односу на нека прошла времена када су људи долазили чак из Босне и Хрватске да раде овде. Разна стратешка документа су доношена претходних година за развој Бујановца, нажалост је остало доста тога само на папиру. Постоје јако добро урађене стратегије за овај крај са препорукама, али се остало већином на томе. Питања на којима бих као одборник посебно радила и лобирала су између осталог су стварање услова за јачање српског села, враћање зивота селу, као и афирмација жена на местима одлучивања, родно буџетирање и свега онога сто ће поправити статус наших жена.

Јака жена је ,,кључ” у породици за васпитање деце, будућих генерација које ће сутра чинити наше друштво, што директно утиче на друштвене односе уопште. У западним системима са стабилним друштвом, питање жена је јако битно и доста се пажње поклања томе, јер ако нам је породица као основно језгро друштва пољуљано таква це нам бити и заједница и држава. Донети су ригорознији закони, али и даље читамо по рубрикама застрашујуће вести о положају жена.

Што се тиче села, инфраструктурно су наша села сређена између 80 и 90 посто, па самим тим прво што би требало је да се локални сеоски путеви, водоводи и канализације даље уређују како би функционисање села било потпуно. Сигурно сте приметили да се и овде полако враћа живот у селу. Разна загађења, деприсиван живот у градском бетону, стопа криминала и отуђеност је такође допринела овим кретањима. Зато је сада потребно помоћи селу у смислу отварања стабилних задруга и кластера где ће сељаци моћи да продају своје производе. Едукација и брига о сељаку, приступачни кредити, стабилне задруге, сигурна продаја и цена производа су правци за које бих се залагала првенствено. Жалосно је колико њива плива у корову у земљи сељака, у земљи са четири годишња доба, са богатством водених ресурса и умерено континенталном климом. Побољшање ових предуслова увећало би сточни фонд који је драстично опао последњих година, производњу органске хране, омогућило додатна средства за живот, јер инвестирање у нашу општину још увек није колико би требало и зато смо међу најсиромашнијим општинама у Србији. Сеоска омладина је јако погођена тиме што се селу није поклањало довољно пажње у претходном периоду, па је последица била одлазак младих, велики број мушкараца на селу није основао своје породице. Стога би требало направити акционе планове за побољшање живота на селу. По неким мојим праћењима то се сада доста поправља, интернет је такође доста допринео упознавању младих, па имамо благо повећање броја бракова у скоријем периоду и наталитета.

Житељи села Богдановац и Љиљанце су веома захвални председнику Александру Вучићу, који је приликом свог доласка у Бујановац дао обећање за изградњу пута на релацији Љиљанце-Богдановац, што је убрзо и испунио на чему су грађани Богдановца и Љиљанца изузетно захвални. Сада је у току завршетак радова на Дому омладине у Љиљанцу и припрема плана на основу потреба младих. Циљ мојих идеја је да живот на селу буде привилегија. Наше друштво је још увек пуно дискриминација, чак и на релацији село-град, па ће мој рад бити усмерен ка здравом друштву са квалитетним стиловима зивота, поштовањем права жена и осталих маргинализованих група, као и чиста средина у којој живимо што и поглавље 27. налаже у погледу стања животне средине. Због свега тога је и све већи број повратника природи и здравом начину живота после напорног рада, а село управо пружа тај лек за савременог човека који је изложен свакодневном психичком притиску.

И најбитније као биолог морам да напоменем, да живећи у складу са природом, наша деца брзо науче да је цене и да је чувају.

Kакво је Ваше мишљење о коалицији и одборничким кандидатима са листе?

-Увек сам сматрала да су коалиције добар начин за решавање питања и проблема. У нашој коалицији су људи разних профила стручности, различитих приступа и ставова који доприносе томе да се у сваком тренутку понуди један систематски приступ и анализа у решавању проблема из више углова. Ово је мала средина, сви се знамо и култура дијалога мора дати резултат.

Kолико је битан одличан тим, како за предстојеће локалне изборе тако и за касније, уколико ваша листа победи?

-Овакав спој младости и искуства већ показује шта све може младалачка енергија уз мудрост и искуство старијих. У модерно време у коме живимо, неопходна је технологија која је толико узнапредовала, самим тим се млађе генерације боље сналазе, али старија генерација која је васпитавана и школована у једном стабилном систему какав је био југословенски је снажна подршка и лидер у друштвеном и економском развоју. У нашој странци преовлађује чињеница да се поштује свачији став и мишљење, јер се показало да када су појединци доносили одлуке једнострано, решења нису била адекватна и у друштву се стварала поларизација која свакако није добра, поготово што смо мултиетничка заједница, па се уместо да суживот буде богатство стварало незадовољство међу грађанима.

Шта би поручили за крај овог интервјуа?

-Поручила бих нашим суграђанима да изађу у што већем броју на изборе 21. јуна и дају подршку заокруживањем броја 2 на локалној листи ,,АЛЕKСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, што ће допринети већем инвестирању у наш крај. За наше људе важи мишљење, не без основа, да су вредни и поштени, али и мудри да знају препознати добре намере и праве вредности. Отварањем пута на релацији републички ниво-локална самоуправа, заокруживањем броја 2 на локалној листи, отвориће се несметан пут за многе пројекте који ће повратити стари сјај Бујановцу, када су сви живели у миру и толеранцији. Управо сада је прави тренутак за велике промене у демократском и економском смислу, уз поштовање права свих који живе на овим просторима. Први корак за тако нешто је најбитнији, а то је поверење народа и избори за доказивање тог поверења, које ће сигурно бити оправдано.