Вести

ИНТЕРВЈУ: МИЛИЦА МИЛАНОВИЋ, кандидат на изборној листи ,,АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, за локалне изборе у општини Бујановац

Милица Милановић је рођена је 1990. године. Живи у селу Левосоју, недалеко од Бујановца. Након завшрене Стручне школе „Свети Сава“ у Бујановцу, смер економски техничар, уписала је и завршила Правни факултет Универзитета у Нишу. С обзиром да је тежила сталном напредовању и усавршавању, након двогодишњег приправничког стажа у правосудним органима положила је правосудни испит пред Комисијом Министарства правде РС у Београду. Тренутно је ангажована на пословима правне струке у ЈП „Електропривреда Србије“ Београд, Одсеку за техничке услуге Врање.

Који су Ваши планови, односно идеје, за развој општине Бујановац?

Пре него што се усредсредимо на конкретно питање која се тиче идеја и планова за развој наше општине, осећам потребу да кажем да сам почаствована што могу бити део коалиције испред Српске напредне странке – „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ“, коалиције коју осим чланова Српске напредне странке чине и чланови Уједињене сељачке странке, Конзервативне странке, Социјалдемократске партије Србије, Покрета Социјалиста као и Покрета снага Србије. Овако формирана коалиција представља тим младих, али и искусних људи, довољно спремних, јаких, стабилних, који имају енергије да се изборе са свим проблемима и пошастима са којима се сусрећу становници општине Бујановац. Такође бих се захвалила на указаном поверењу, трудићу се свим силама и нећу штетеди енергију и време у постизању видљивих развојних резултата и бољитка за грађане општине Бујановац.

Идеја водиља, пре свега Владе, затим Српске напедне странке, као и одборничке листе, јесте развој бујановачке Општине, кроз изградњу инфраструктуре, водоводног снабдевања, канализације, пречишћавање отпадних вода, комуналне делатности, одлагање и санацију дјубрива, уличне расвете, са којим проблемима се генерално сусрећу сва насељена места на територији Општине Бујановац која нису била погодна за остваривање личних интереса, затим туризма, искоришћавањем географског положаја и природних лековитих потенцијала Специјалне болнице за рехабилитацију – Бујановачка бања, у чијој непосредној близини слободан простор би могао бити погодан за рекреациони центар – аква парк, отварање нових фабрика и нових радних места, о чему су колеге већ више пута говориле и које идеје представљају појединачни и тимски приоритет.

Уколико будете изабрани за одборника у Скупштини општине Бујановац, за шта ћете се залагати и како оцењујете рад садашње локалне власти?

Мој глас у одборничким клупама, као глас испред Српске напредне станке, биће усмерен на поштовање закона и подзаконских аката, правде и правичности, јединства, равноправности и недисктриминацији по било ком основу, пола, вере, расе, националној припадности. Свесни смо чињенице да живимо у мултиетничкој средини, где су заступљени становници српске, албанске и ромске националности, где су у органима управе у употреби два службена језика, где у правосудним органима свако има право на употребу свог матерњег језика, где је заједнички, равноправан а не потчињен живот, живот у миру, срећи и благостању итекако могућ. Као представник омладине на овим просторима, чије ћу интересе превасходно штитити, борићу се да сваки појединац, школарац, студент, предузетник има могућност да аплицира ради остваривања било ког права које му по закону припада, уз поштовање прописаних критеријума, пре свега ту мислим на финансијску сатисфакцију услед оспособљавања за самосталан рад у струци и финансијску потпору младих предузетника којима је неопходна новчана помоћ за отпочињање самосталног бизниса. Мало су познати критеријуми по којима је садашња локална власт распоредјивала наведена новчана средства и на тај начин деградирала студенте да изванредним просеком приликом сколовања, са ефикасним студирањем, и са изванредним способностима и амбицијама.

Међутим, моје лично мишљење је да је ненамерно запостављено, односно стављено у други план улагање у друштво, друшвену свест, културу, образовање, рекреацију и спорт, те ћу овим проблемима приступити са аспекта друштвене солидарности и друштвене социјализације. Стабилност једне државе мери се стабилношћу друштва, а стабилност друштва мери се стабилношћу појединца као личности.

Колико је битна улога локалне самоуправе у смислу стварања бољег амбијента за младе и све грађане општине Бујановац?

Младе људе са ових подручја је потребно покренути, мотивисати и подстаћи да изађу из конфор зоне, око које су се оградили услед немогућности да улажу у себе и напредују у сферама свог интересовања, услед потискивања самопоуздања, као резултат деградације и фаворизације. Познато је да је југ Србије изродио и оформио велики број глумаца, списатеља, певача, спортиста. Шта је са новим талентима, шта је са драмским, глумачким школама, уметничким, ликовним школама, музичким концертима, шта је са библиотеком „14. Новембар“ у Бујановцу, да ли је локална власт усмерила новчана средства за набавку нових књига и обновну библиотеке, за реконструкцију велике сале у оквиру Дома културе где млади људи са овог подручја „на даскама које живот значе“ могу показати свој таленат, бити откривени и представљати свој народ и своју Општину у земљи и иностанству, шта је са одбојком, балетом, рукометом, фолклором…?

Веома је важно друштвену свест подићи на ниво да је очување градског парка, градског зеленила, градске чистоће, заштита животне средине, очување градских тргова и споменика, затим очување породице, питање које се тиче свих нас, а нарочито наше деце и нашег поколења. Све ово се може досегнути разним рекламним материјалима, трибинама, семинарима, који ће младима осим стицања нових познанстава и искустава, омогућити и формирање нових савремених вредности, кроз превазилажење разлика.

У савременом свету, свету развијених технологија доступност и проток информација је веома важан. „Информација је моћ“!!! Верујем да мали број мештана, суградјана зна о подстицајима у пољопривредној производњи, бесповратним средствима које држава обезбедјује у циљу развоја пољопривреде, о бесплатној правној помоћи, регулисаној Законом о бесплатној правној помоћи чији је циљ да се сваком лицу омогући делотворан и једнак приступ правди, коју по Закону осим адвоката пружају и службе правне помоћи у јединицама локалне самоуправе.

Све ово о чему сам причала стоји у корелативној вези са развијениим локалним системом, развијеном локалном самоуправом, а из приложених резултата садашње локалне власти може се закључити да је развој недостижан циљ.

Влада Републике Србије је изградила фискултурну салу у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Левосоју. Колико је то важно за место у коме живите и шта би још могло да се уради?

Влада није заборавила на југ Србије, заинтересована је за развој и овог подручја, а у прилог томе говоре урађени пројекти међу којима је и изградња фискултурне сале у мом селу Левосоју, селу где сам завршила основну школу, где сам рођена и где живим. За изградњу сале, Владе Републике Србије је преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја издвојла 385.000 евра, а коју је лично отворио председник Србије Александар Вучић.

Наредни степен развоја, којем ћу тежити, поред већ напред поменутих приоритета, јесте изградња дечјег игралишта и спортско рекреативног центра, где би и деца из околних места могла да задовоље своју срећу и дечији дух, за који постоји предвиђен простор, урађена пројектна скица, те је потребна сарадња локалне и републицке власти како би се издвојила финансијска средства. С обзиром на свој географски положај и плодно земљиште, село Левосоје погодно је за развој пољопривреде која би се повезивала у кластере и задруге, путем којих би мештани могли да пласирају тржишту, како домаћем тако и станом, своје органске производе.

Шта бисте рекли за крај нашег интервјуа?

На крају бих да подвучем, да је Република Србија, демократска земља, са зајемченим људским правима и основним слободама, да свако има право на своју орјентацију, да је слобода изражавања мишљења толико заступљена да залази у лични и породични живот појединца, што је за сваку осуду, те да је председник Републике Србије Александар Вучић свакоме пружио шансу за успехом, а на нама је да ту шансу препознамо као наш позив.