Вести

Интервју Ненада Митровића

Бујановац, 11. фебруар 2020.

-Бујановачки напредњаци ће се заложити за формирање заједничке листе српских странака за предстојеће локалне изборе и шеф Српске напредне странке (СНС) у Бујановцу Ненад Митровић, како каже, нема проблем да о јединственом наступу разговара са Стојанчом Арсићем и Ненадом Тасићем, али тек пошто интерна анализа покаже да су политичке опције које они предводе или било које друге релевантан фактор.

–На основу анализе изборних резултата, коју ради наш одбор са вишим органима странке, а обухваћени су резултати избора на свим нивоима у општини Бујановац од 2012. године, проценићемо са којим странкама треба да сарађујемо и донети одлуку и предлог у корист грађана – каже Митровић за Бујановачке.

На сугестију да је мало вероватно да анализа СНС-а покаже да групација коју предводи Стојанча Арсић, као чланица владајуће коалиције у претходна три мандата, у последњем са пет одборника, нема респектабилну подршку, Митровић каже да не жели да умањује Арсићев значај, али да је сигуран да он у бирачком телу нема подршку као 2016. године.Тада је Група грађана „Стојанча Арсић“ добила 2.420 гласова или 11,69 одсто.

Истовремено, подршка СНС-у, каже Митровић, много је већа него на прошлим изборима, када су са неколико коалиционих партнера освојили 16,89 одсто гласова.

Митровић је довео у питање и већ виђени наставак сарадње између Арсића и Бобана Павловића (СДС) и Марка Андрејевића (СДПС), рекавши „да има информације из поузданих извора да то баш није тако и да нема никаквог договора међу њима“.

–Арсић није био за јединствену листу 2016. године, жалосно је да сада 2020. прича да је за укрупњавање политичке сцене, а није био за укрупњавање 2002, 2006, 2008. па ни 2012. када је највећи број српских гласова, око 2200, отишао на албанске партије – каже шеф напредњака. По његовим речима, како је СНС иницирао разговоре о заједничкој листи пред прошле изборе, тако су и сада спремни да разговарају о политичким циљевима и приоритетима грађана и предожиће „своје виђење заједничке листе“.

–Међутим, на тим састанцима 2016. није било речи о политичкој стабилности у општини што би требало да буде главни политички циљ. Није било речи о приоритетима, некој фабрици, путу, водоводу, канализацији. На тим састанцима се разговор свео на то да свако од представника странака каже колико одборничких места захтева. Ја сам тада изнео само радну верзију предлога листе, након чега је Арсић напустио састанак, и није ни дао свој предлог иако смо га питали – каже Митровић. Тврдњу да је подршка грађана странци коју води много већа него на прошлим изборима оправдава речима да је „много тога урађено“, набрајајући пројекте које реализује држава.

–Отворена је Јумкова фабрика која тренутно запошљава 120 радника, завршен је Коридор 10, реконструисана пруга, изграђен пут Љиљанце – Богадановац, реконструише се главна улица у Бујановцу, ради се пут кроз Раковац.

То све држава ради и грађани виде, а најбитнија ствар коју виде је несарадња локалне власти са Владом Србије и то кошта грађане, јер нема инвестиција, нема нових радних места – каже Митровић.

На питање Бујановачких да ли често потенцирана „несарадња“ са државом локалне власти, предвођене Шаипом Камберијем, председником општине и Партијом за демократско деловање (ПДД), значи да СНС као партнера за формирање владајуће већине са албанске стране фаворизује опозициону Демократску партију (ДП) Нагипа Арифија, Митровић каже да ће о већини која ће водити општину одлучивати искључиво изборни резултат. Он је одбацио спекулације да је СНС већ постигла договор о коалицији са ДП-ом и Алтернативом за промене Шћиприма Арифија, коју у Бујановцу води Арбер Пајазити.

–Нема никаквог договора нити „рачуна без крчмара“. Договора ће бити тек после избора. За нас ће свака политичка опција која пређе цензус бити релевантан фактор за разговоре око формирања будућих коалиција. То су само спекулације које већ дуже време круже, од формирања актуелне власти, која ме је оптуживала да покушавам са Нагипом Арифијем да им срушим коалицију. То никада нисам радио већ сам им отворено поручивао да ће сами себе да сруше, јер не раде у интересу грађана – истакао је Митровић. СНС је отворен за сарадњу са свим политичким представницима Албанаца у општини, додао је он.

Отпочињање разговора око формирања јединствене листе, које ће иницирати СНС, треба очекивати по расписивању избора, што би према најавама могло да се догоди 6. марта.

Пре свих, каже Митровић, разговараће са актуелним коалиционим партнерима, међу којима су Уједињена сељачка странка Миодрага Милковића и Трајко Трајковић.       

 

Преузето са Бујановачке