Вести

Митровић: Бујановац никакву корист неће имати тиме што је званично чланица Заједнице албанских општина

Општина Бујановац је званично чланица Заједнице албанских општина у региону. Поред ове општине заједницу чине и поједине косовске и општине у Албанији, Црној Гори и Северној Македонији. Тим поводом огласио се за портал Пчињски 017 народни посланик и први човек напредњака у Бујановцу Ненад Митровић. 

-Сматрам да општина Бујановац никакву корист неће имати тиме што је званично чланица Заједнице албанских општина. По њиховим речима уједињење је из разлога економског развоја, културе, туризма и друштвеног живота. Не видим сличности између Бујановца и Прешева и општина које чине ту Заједницу албанских општина односно Приштина, Пећ, Призрен, Урошевац и Ђаковица; албанске Тирана и Ђирокастра; у Северној Македонији Тетово, Чаир и Гостивар, а у Црној Гори Тузи и Улцињ. Kада говоримо на пример о туризму – не могу се упоредити приморски град Улцињ у Црној Гори и Бујановац, тако да се туристичка искуства из тог града не могу пренети на нашу општину. Исто мишљење делим и кад је у питању економски развој. Међутим, то је добро осмишљено јер ће, како су најавили, Заједницу албанских општина да финансирају преко Генералне скупштине заједнице, од новца грађана општине Бујановац.

Од свега овога штету ће трпети грађани општине Бујановац без обзира на верску и националну припадност, а новац из буџета општине одливаће се на Заједницу албанских општина.. Много већег ефекта би било када би се тај новац усмерио на отварање макар једног радног места,него што ово тренутно раде. Циљ је да се финансира Скупштина заједница албанских општина, док општина Бујановац никакве користи од тога неће имати – нагласио је Митровић.

Пријем у чланство Заједнице албанских општина је озваничен на састанку Генералне скупштине Заједнице одржаном у Тирани.

 

 

Преузето са Пчињски 017