Вести

МИТРОВИЋ О БУЏЕТУ: РАСПОДЕЛА НОВЦА ОД KООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЈЕ АРИФИЈЕВ БЕЗОБРАЗЛУK

Митровић тврди да је ово најгора расподела средстава за последње три године.

-Позивам представнике KТ да већ сутра дођу у Бујановац да виде одлуку, коју је данас усвојило Општинско веће, па да изађу на терен и провере који пројекти су предвиђени за средине у којима живе Албанци, а који за Србе и Роме. Захтевам да утичу на Арифија да оваква одлука не дође на Скупштину у петак – истакао је Митровић.

Бујановачке су раније данас писале о буџету и расподели новца из KТ за инвестиције у општини 2023. године, у којој је највећи износ (30 милиона) опредељен за реконструкцију обилазнице од Гњиланског пута ка Великом Трновцу.

Буџет је представио начелник Одељења за финансије Бобан Павловић, иначе коалициони партнер Митровића и СНС на локалним изборима 2020. године.

Гледано по планираним пројектима у срединама у којима живе Албанци, за ову заједницу је издвојено готово 54 милиона динара. Ако се од укупног износа одузме око 20 милиона за такозване „заједничке“ пројекте од којих ће корист имати и Албанци и Срби и Роми, албанској заједници је, по оваквој одлуци, намењено 71,5 одсто новца из KТ.

Поред поменуте обилазнице, ту је и асфалтирање на неколико локација у Великом Трновцу, Биљачи (10 милиона) и регулација канала у Лучану.

За српску заједницу, такође без „заједничких“ пројекта, опредељено је свега 26,8 одсто средстава, а Роми добијају 1,6 одсто, односно само један пројекат од 1,2 милиона.

-Срби и Роми су по овој расподели добили минималан износ средстава. Дакле, одавно утврђени паритет 60:40 (60 за Албанце и Роме, 40 за Србе), Нагип Арифи трећу годину за редом гази. Ово више није неодговорност, него чист безобразлук – каже Митровић.

На питање нашег портала да ли ће српски одборници прекинути бојкот Скупштине и у петак присуствовати седници на којој ће се расправљати у буџету, Митровић каже да је велико питање колико би долазак на седницу имао сврхе.

-Још увек нисмо одлучили, али сва је прилика да ће седница изледати као и прошле године. Шта год ми да кажемо, они неће ништа прихватити. Ако сутра промене став и испоштују принцип 60:40 може да се деси да одемо на седницу и причамо о буџету у детаљима. Ако не покажу спремност да поштују утврђене принципе, што би им Срби пружали легалитет у доношењу буџета који је на штету српске заједнице у Бујановцу – рекао је Митровић.

Предлог буџета, додао је, још увек није добио, али ако суди по расподели новца из KТ, како каже, очекује да буџет буде још гори.