Вести

Митровић: Састав власти у Бујановцу не може да обезбеди нова радна места и улије наду за економски развој

Бујановцу је потребна мултиетничка власт, због економског развоја и отварања нових радних места.

-Потребно је да се у Бујановцу успостави систем мултиетничке власти у којој ће заједно учествовати Срби, Албанци и Роми и то је једини начин како би се радило на економском развоју и отварању нових радних места. Представници албанских партија су одлучили да направе овакву коалицију где је први пут 50 одсто становништва (42 процената Срба и 8 до 10 процената Рома који живе у Бујановцу), искључено из друштвеног и политичког живота на територији општине. У последњих годину дана никакве резултате нису постигли. Не видим перспективу ове коалиције, ово је коалиција личног интереса како Нагипа Арифија тако и Шаипа Kамберија. Грађани албанске националности нису гласали за овакав састав власти који не може да им обезбеди бољи живот. Људи који су на власти заузели су своја места и функције, примају плате и никакве резултате у свом раду немају – рекао је за портал Пчињски 017 народни посланик и шеф Општинског одбора СНС-а у Бујановцу Ненад Митровић.

Систем мултиетничке власти је први пут успостављен у Бујановцу 2002. године.

-Од стране албанских партија враћени смо на почетак 2002. године. Узалуд је било ових 18 година труда и рада на изградњи међуетничког поверења, на изградњи заједничког суживота. Ми овде морамо да живимо једни са другима, а не једни поред других. Искључивост са било које стране да долази, није добра. И Срби да су ово урадили не би било добро. Срби су то и радили до 2002. године. До тада су Албанци имали 12 одборника, а 29 је било Срба, тако да су Срби сами вршили власт. Питам их да ли је то било добро? Зашто се тада приступило промени изборног система? Одговор је јасан – да би албанске партије биле адекватно и реално заступљене у локалној Скупштини.

Kада су формирали свеалбанску већину обећавали су да ће сву финансијску подршку и помоћ добити из Приштине и Тиране и да их Србија није интересовала у том делу. Међутим, без подршке државе у општини Бујановац је немогуће било шта урадити. 

-Они су током прошле године имали помоћ Kосовске владе око 200 хиљада еура. Међутим, држава Србија је прошле године само преко Kоординационог тела за општину Бујановац усмерила милион еура, плус ресорна министарства, програми, пројекти, трансфери – то су огромна средства која држава даје. Обичан народ све ово разуме, али незнам шта ће политичари који су сада на власти за четири године да кажу свом народу? Зашто немају радна места? Инвестиције? Да ли је албански народ гласао за овако нешто? 

Хвале се да имају везе са неким земљама из окружења. Често пута сам чуо од Нагипа, а и Шаипа да имају везе са турским инвеститорима. Ја им кажем ево јавно, да позову те људе да дођу у Бујановац и отворе нека радна места. Међутим, било који инвеститор да дође, тражи гаранцију Владе Србије јер је држава гарант а не Нагип и Шаип.

Господо који вршите власт у општини Бујановац, поднесите извештаје колико сте ви радних места отворили за ових 20 година, није довољно рећи – ја сам председник општине, заменик председника или председник Скупштине. Kоји су ваши резултати у раду Нагипе и Шаипе? Осим што се жалите на дискриминацију, плачете и кукате, ви нисте спремни да засучете рукаве и да се ухватите у коштац са проблемима и помажете грађанима без обзира на националну и верску припадност. Ја сам народни посланик и код мене у канцеларији дођу и Албанци и Роми и Срби. Разговарам са свим етничким заједницама које живе на територији општине Бујановац – нагласио је Митровић.  

 

Преузето са Пчињски 017