Вести

Повод за писмо Бриселу од стране политичких представника Албанаца – подизања тензије на југу Србије

Челницима Европске уније обратили су се писмом политички представници Албанаца у општини Бујановац.

Разлог тог обраћања је, како су навели у писму, стање несигурности, ксенофобија, страх изазван говором мржње и расизам према Албанцима у Србији.

У писму је, за све горе наведено, окривљен званични Београд.

Политички представници Албанаца су у поруци упућеној високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и председници ЕK Урсули фон дер Лејен , најоштрије осудили замену албанске заставе – српском на споменику борцу пара-војне организације ОВ ПБМ Фатмиру Ибишију у селу Kончуљ.

Поводом ове назови “представе” за портал Пчињски 017 обратио се шеф ОО СНС-а у Бујановцу И народни посланик Ненад Митровћ.

– Повод за писмо Бриселу је уствари недавни инцидент са заставом који је смишљен како би се за то окривили Срби. Све је исценирана игра, намерно су недавно направили инцидент са заставом у селу Kончуљ и то је био само повод да се жале Бриселу. Све ово се ради у циљу подизања тензије на југу Србије и како би се утицало на позицију Београда у разговорима са Приштином – рекао је Митровић.

У општини Бујановац је на власти коалиција коју чине само албанске партије.

-Позивају се на дискриминацију И притисак? Не разумем у чему се огледа та дискриминација на коју се Албанци позивају, јер је у Бујановцу већ годину дана на власти коалиција коју чине само албанске партије. 40 одсто Срба је у јулу 2020. године искључено из друштвеног и политичког живота у овој општини на крајњем југу Србије.На локалу ми више ни о чему не одлучујемо. Ако неко треба да се жали на дискриминацију, то смо ми Срби, јер Албанци о свему одлучују – нагласио је Митровић.

Албански лидери уместо да се баве редовним водоснабдевањем, чишћењем града јер су им контејнери сваког дана све пунији и другим локалним проблемима, они се баве високом политиком од које грађани наше општине немају никакве користи. Високом политиком албански политичари покривају своју неспособност у вођењу општине, недостатак радних места и инвестиција.

-Иначе, у буџету за 2021. годину у општини Бујановац предвиђено је 83 милиона за инвестиције у местима у којима живе Албанци, а само 6,5 милиона у местима где живе Срби. Зар то није један од примера И показатеља дискриминације Срба? Ни са једне позиције Срби неодлучују. Председник општине И Скупштине је Албанац, такође и његов заменик и сви директори јавних предузећа и установа. Сви ови инциденти су изрежирани како би се подигле тензије на југу Србије – истакао је шеф бујановачких напредњака И народни посланик Ненад Митровић.

Преузето са Пчињски 017