Вести

Србин спасао свеалбанску коалицију; ко је погазио реч, а ко није обавештен?

У Бујановцу, где владају само албанске странке, могло је доћи до промене власти.

Међутим, свеалбанску коалицију спасао је један српски одборник.

Нову коалицију чинило би шест албанских одборника, десет из Српске напредне странке, три из Социјалистичке партије и двоје из партије Рома. Та коалиција би имала 21 од укупно 41 одборника у скупштини Бујановца.

"Двоје одборника који су на тој листи дошли из редова групе грађана, значи били на последњим изборима, конкретно говоримо о доктору Стојанчету Арсићу, који је у задња два мандата био заменик председника општине, одбио је да подржи једну овакву инцијативу, да се Срби нађу у локалној власти", казао је Ненад Митровић, народни посланик из СНС-а.

Стојанча Арсић, који је више од три деценије био на функцијама у општини, тврди да није био обавештен о новој коалицији.

"Што се тиче мене и другог из групе грађана Манић Васке - нити смо пристали, нити смо ишли. Нит смо па тражили нешто. Али, нико нас је неко званично није позвао. То је проблем. То мора да се седне и разговара и анализира, иначе све пропадне", каже Арсић.

Ненад Митровић, међутим, сматра да иза ове одлуке стоје други разлози.

"Разумем као човек зашто је то урадио, зато што је његов син локални координатор странке Вука Јеремића за Пчињски округ и једину везу за овакву активност видим у томе", рекао је Митровић.

Добри познаваоци прилика у Бујановцу подржавају да локална власт буде састављена од Срба, Албанаца и Рома.

Јетон Исмаили, уредник портала Фолонлине, пита: "Зашто не би и Срби били део власти у Бујановцу, кад се ради о једној мултиетничкој средини?

" У Бујановцу живи око 40 одсто Срба. "

Постигнут је договор 2002. године да Срби и Албанци увек заједно чине власт у Бујановцу.

Прошле године након избора, садашњи председник општине Нагип Арифи је обећао је Србима да ће бити у власти, дао им реч и пружио руку. А након тога погазио реч. То се ретко дешава Албанцима", закључио је извештач ТВ Прва.

 

Преузето са Б92