Вести

ВУЧИЋ У ВРАЊУ: НОВЕ ФАБРИKЕ И ИНВЕСТИЦИЈЕ У ПЧИЊСKОМ ОKРУГУ

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је посетио Врање и том приликом након састанка са представницима компаније ,,Хаиx опрема д.о.о.” присуствовао потписивању Меморандума о разумевању између Републике Србије и привредног друштва „Хаиx-Сцхухе-Продуцтионс-унд вертриебс-ГмбХ”, који су озваничили министарка привреде, Анђелка Атанасковић и финансијски директор компаније ,,Хаиx”, Маркус Линс.

Потписивању су присуствовали и државни секретар Драган Стевановић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић и бројне званице. Председник Вучић је рекао да у фабрици тренутно ради 88 радника, од којих су скоро сви бивши радници ,,Геокса”, као и да ,,Хаиx” планира да запосли још око 650 радника.

Он је додао да је веома важно што је немачки инвеститор дошао у Врање јер су се већ доказали као поуздани партнери. Фабрика производи обућу намењену војсци, полицији и ватрогасцима, а тренутно се дневно произведе 250 пари ципела. У плану је да се у погону производи до 3.000 пари обуће дневно.

Након званичног дела, председник Вучић је обишао погон компаније и разговарао са запосленима, саопштено је на градском сајту.

Затим је у даљем обиласку Града председник Вучић у присуству министарке привреде Анђелке Атанасковић, амбасадора Турске у Србији Хами Аскоја, државног секретара у Министарству привреде Драгана Стевановића, градоначелника Врања др Слободана Миленковића, директора фабрике ,,Теклас Аутомотиве д.о.о” у Врању Неби Анила и високих државних и локалних функционера свечано отворио фабрику каблова за ауто-индустрију ,,Теклас Аутомотиве д.о.о” у Врању.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је ово веома значајна инвестиција за град Врање, али и за цео Пчињски округ. Тренутно је овде запошљено 320 радника, а до краја године очекује се да ова компанија запосли око 1.500 радника, са просечном платом која је за 50 % већа у односу на плате у Геоксу. На овај начин и граду ће остајати више средстава за улагање у комуналну инфраструктуру.

Задовољни смо сарадњом са турским компанијама, које су држави Србији увек пружале огромну помоћ. У наредном периоду очекује се отварање још једног погона ове фабрике у Бујановцу или Трговишту. Људи који овде раде имају сигурну будућност, јер је реч о веома озбиљној компанији која одговорно послује и брине о својим запосленима”, рекао је председник Србије.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аској изразио је велико задовољство због отварања фабрике ,,Теклас у Врању.

,,Фабрика у Врању је 24. турска инвестиција у Србији. Само прошле године директна страна улагања у Србију износила су 3,9 милијарде. Прошла године је такође била изузетна за нас, када је реч о трговинским односима, јер је билатерални обим трговинске размене достигао историјски ниво од 2 милијарде долара. Такође, прошле године покренути су директни летови између Београда и Анкаре, и омогућени летови из Ниша и Kраљева, што је од изузетног значаја за бољу повезаност и сарадњу Турске и Србије. Подршка председника Србије је од виталног значаја за наше инвеститоре у Србији. Верујем да заједно са нашим инвеститорима можемо да наставимо да унапређујемо српско-турске односе у свим областима и за добробит наших народа” додао је амбасадор.

,,Ова инвестиција започета је отварањем фабрике у Владичином Хану пре 6 година. Захваљујем се подршци Влади Републике Србије, која је у условима пандемије помогла у реализацији друге инвестиције овде у Врању. Kада се заврше сви пројектански и инжењерски радови, када буду готови производни погони и складишта, циљ нам је да запослимо око 2.500 радника и да промет буде око 250 милиона евра. Овом инвестицијом наша компанија ће бити на добитку, наши радници ће бити на добитку и цела Србија ће бити на добитку”, закључио је Неби Анил, директор фабрике ,,Теклас Аутомотиве д.о.о” у Врању.